1 квітня 2020, Рим/Женева

Продовольча безпека та джерела засобів для існування мільйонів людей у всьому світі залежать від міжнародної торгівлі. В міру того, як країни переходять до прийняття заходів, спрямованих на припинення зростаючої пандемії COVID-19, варто подбати про мінімізацію можливого негативного впливу на постачання продовольства або непередбачувані наслідки для світової торгівлі та продовольчої безпеки.

Діючи для захисту здоров'я та добробуту своїх громадян, країни повинні гарантувати, що будь-які заходи, пов'язані з торгівлею, не порушать ланцюг постачання продовольчих товарів. Такі перебої, включаючи ускладнення переміщення працівників сільського господарства та харчової промисловості, затримки продовольчих контейнерів на кордонах, призводять до псування продуктів та збільшення кількості харчових відходів. Обмеження щодо торгівлі харчовими продуктами також можуть бути пов'язані з невиправданими побоюваннями щодо їхньої безпечності. Якби такий сценарій реалізувався, це порушило б ланцюг постачання продовольства та мало б виражені негативні наслідки для найбільш вразливих та незабезпечених груп населення.

Невизначеність щодо наявності продовольства може викликати хвилю обмежень на експорт, створюючи дефіцит на світовому ринку. Така реакція може змінити рівновагу між пропозицією та попитом на продукти харчування, що призведе до різкого збільшення цін та підвищення їхньої нестабільності. З досвіду попередніх криз, ми знаємо, що такі заходи особливо згубні для країн з низьким рівнем доходу та дефіцитом продовольства, а також для діяльності гуманітарних організацій, які займаються закупівлею продуктів харчування для найбільш потребуючих вразливих верств населення.

Ми повинні запобігти повторенню таких згубних заходів. Зараз, як ніколи раніше, міжнародне співробітництво є надзвичайно важливим. У розпал строгої ізоляції через COVID-19, необхідно докласти максимум зусиль для того, щоб торгівля проходила вільно - для уникнення дефіциту продовольчих товарів. Також важливо забезпечити захищеність виробників продуктів харчування та працівників харчової промисловості на рівні переробки та роздрібної торгівлі, щоб мінімізувати поширення захворювання в цьому секторі та підтримувати ланцюги постачання продовольства. Споживачі, зокрема найбільш вразливі, повинні дотримуватися запобіжних заходів і мати стабільний доступ до продуктів харчування у своїх громадах.

Ми також повинні забезпечити доступність в режимі реального часу до інформації про рівні виробництва харчових продуктів, споживання та запасів, а також про ціни на продукти. Це зменшить невизначеність і дозволить виробникам, споживачам і торгівельним підприємствам приймати обгрунтовані рішення. Перш за все, це допоможе стримувати панічну закупівлю та накопичення запасів продовольства й інших предметів першої необхідності.

Настав час проявити солідарність, діяти відповідально та дотримуватися нашої спільної мети - підвищення продовольчої безпеки та безпечності харчових продуктів, покращення загального добробуту людей у всьому світі. Ми повинні гарантувати, що наша реакція на COVID-19 не створює необґрунтованого дефіциту основних предметів та не посилює голод і недоїдання.

На фото: Тедрос Адханом Гебрейесус, Цюй Дуньюй та Роберто Азеведо, генеральні директори ВООЗ, ФАО та СОТ.

Фото: ФАО


Журналістам та редакторам:

Запити на фотографії, аудіо- та відеоматеріали направляйте за адресою FAO-newsroom@fao.org, або телефонуйте: (+39) 06 570 53625.

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБ'ЄДНАНИХ НАЦІЙ В УКРАЇНІ